Meet Ferukh en Matien

Ferukh (41)woont samen met zijn vrouw Alia (39) en zoontje Matien (2,5) in Rotterdam Delfshaven.

Wilde je altijd vader worden? “ Ik wilde geen vader worden. Mijn beide ouders waren ondernemers en hadden een Indiaas Pakistaanse kruidenwinkel. Wij woonden erboven en zij waren daar altijd mee bezig, dus altijd aanwezig en betrokken. Wil je een bewuste vader zijn dan moet je betrokken en aanwezig zijn. Opvoeden doe je uiteindelijk zelf. “

Ferukh heeft accountancy gestudeerd en ging tijdens zijn studie aan de slag bij Deloitte. “ Ik maakte soms dagen van 18 uur, daar paste op dat moment absoluut geen kind bij vond ik”.

Toen Ferukh zijn vrouw ontmoette en hij tijdens hun eerste date het onderwerp kinderen aansneed hadden ze het zelfde beeld over het ouderschap. “ Ja tijdens onze eerste date kwam het onderwerp kinderen ter sprake en voor ik het wist zei ik dat ik geen kinderen wilde.  Gelukkig en verrassend genoeg stond zij daar het zelfde in als ik.  Hierin hadden we elkaar gevonden. Mijn vrouw en ik zijn heel erg ambitieus en zijn erg maatschappelijk betrokken. Wij nemen regelmatig deel aan debatten en maatschappelijke activiteiten, dat is echt een passie die we delen. Dat is wat ons gelukkig maakt. Waar anderen zich storten op het ouderschap, stortten wij ons op de wereld om ons heen. Een kinderwens hadden we niet. Sterker nog, het leek ons heel eng om een kind te hebben.

Drie jaar geleden besloten Ferukh en Alia om er toch voor te gaan. “ We hadden toch het idee dat we iets te rigoureus waren in onze overtuiging en dachten: misschien worden we wel nog gelukkiger met een kind.

” Ik was heel erg blij toen ik hoorde dat ik vader werd. Natuurlijk dacht ik heel even ‘ Oh shit’ het komt nu wel heel erg dichtbij. ” Van de zwangerschap heeft Ferukh niet echt kunnen genieten. “ Risico mijdend gedrag zit in mij, dus ik heb 9 maanden niet kunnen genieten en me alleen maar bezig gehouden met of het kindje wel gezond is of niet.”

“Het echte gevoel kwam pas bij de bevalling. Terwijl de kleine bij mama in de armen ligt scan ik in een nano seconde alle tien de teentjes en vingertjes. Als ik zie dat ze er allemaal aanzitten schiet ik vol. Er valt een waas over me heen en een stem in mijn hoofd zegt: “ Jij doet er niet meer toe…” En op dat moment zeg ik hardop… OK!!”

Ferukh noemt zichzelf materialistisch. Hij houdt erg van mooie spullen, zoals sneakers en mode en verzamelt speelgoed. “ Vroeger hechte ik hier heel veel waarde aan, maar sinds hij er is is dat veel minder belangrijk. I don’t even care. Ik vind het wel prima zo.”

Soms vraagt Ferukh zich af of andere vaders net zo van hun kind houden als hij dat doet van zijn kind. “ Ik kom nu soms eerder terug van werk puur voor hem. Dat deed ik niet eens voor mijn vrouw. Hij heeft nooit aan een navelstreng aan mij vast gezeten, maar de liefde die ik voor hem heb is van een ander niveau. Hij inspireert en fascineert mij.”

Tijdens de zwangerschapscursussen leerde ik veel, vooral dat ik als man de eerste weken na de bevalling alleen ‘aanwezig’ en behulpzaam moest zijn, oftewel… shut the fuck up! Ik vond dat niet altijd even makkelijk.”

De eerste weken thuis houden ze de komst van visite een beetje af. “ Je wilt toch in alle rust ervaren en leren hoe alles moet en gaat. Ik kreeg ook een rol. De eerste weken heb ik de luiers verschoond. Zij had rust nodig.”

“ Ik neem het nog steeds alle vaders kwalijk , want niemand heeft me verteld over die buikkrampjes. Je gaat heel dat riedeltje af.. is het eten? Is het slaap? Nee het zijn buikkrampjes…”

Nu de tweede op komst is zal het allemaal wat makkelijker gaan hoop ik. “ Kluun beschrijft ook in zijn boek ‘ help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ over de hoeveelheid internet sites en spullen die je voor je baby “ nodig” hebt. Achteraf zijn heel veel spullen overbodig. Goed om te weten bij de tweede straks. “

Geloof speelt een belangrijke rol binnen het gezin. “ Sinds Matien 5 maanden oud is neem ik hem mee naar het vrijdagsgebed.  Ik vind het mooi om te zien dat kinderen luisteren en nadoen. Hij herkent het nu ook echt. We willen graag dat hij zijn eigen weg hierin vindt later. Vanuit het geloof willen we wel de kernwaarden liefde en respect meegeven.”

De tweede naam van Matien is niet verrassend als je twee van zulke maatschappelijk betrokken ouders hebt. “ Ja zijn tweede naam is Madiba, de stamnaam van Nelson Mandela. Voor ons is het echt een drive om een maatschappelijk hart te hebben. Vanuit het geloof geïnspireerd en gestimuleerd is het goed doen, een ander geen kwaad doen, liefde en respect. Wij hopen natuurlijk dat hij dat later ook heeft. Het zou ons wel kwetsen als dat niet zo is. “

Over de verschillende fases zegt Ferukh het volgende:” Sommige fases waren best zwaar, zoals de krampjes en de slapeloze nachten. Wat ik vooral leuk vind is als er meer interactie is tussen mijn zoon en mij doormiddel van taal. “

Ferukh heeft ook continu de gedachte van wat Matien later gaat worden.” Ja je bent als vader natuurlijk nieuwsgierig wat hij later gaat worden als persoon en wat hij met zijn leven gaat doen. Kijk bij de eerste generaties migranten is het altijd geweest om dubbel zo hard je best te doen, de beste baan te hebben en de beste opleiding af te ronden. Ik zal Matien altijd stimuleren in hetgeen wat hij wil gaan doen.  Of het nou iets creatiefs is of niet. Het zou mij leuk lijken als hij iets bijdraagt aan de samenleving. Zolang hij maar geen arrogante klojo wordt. Dat zou me wel pijn doen.”

Tips van Ferukh voor aankomende vaders:” De app ‘ natuurlijk schatje’ . Handige info over de verschillende fases. Verder raad ik vaders aan om mee te gaan naar de verloskundige en het consultatiebureau. Wat wij ook hebben gedaan is een e-mail adres aangemaakt voor Matien. Wij sturen hem al vanaf de geboorte foto’s en verhalen naar hem toe. Leuk voor later.

Share your thoughts

Show Buttons
Hide Buttons